Choď na obsah Choď na menu
 


20. hodina

3. 4. 2010

01.03.2010  20. hodina

 

Podávanie jedla pacientom

 

Výživa tvorí dôležitú súčasť životosprávy človeka, nato aby mohol dobre existovať musí primať potravu, ktorá obsahuje živiny– organické a anorganické chemické látky, potrebné pre správne fungovanie organizmu.

Základné látky v potrave: tuky, cukry, minerálne látky, bielkoviny, vitamíny a voda.

Bielkoviny: stavebná látka

Minerálne látky : vápnik, železo, fosfor, vodík, sodík ...(súčasti pre bunky a tkaniva)

Vitamíny: pôsobia ako katalyzátory chemických procesov, ak chýbajú vznikajú rôzne poruchy metabolizmu, sú rozpustné vo vode alebo v tukoch

Voda je hlavnou zložkou tkanív, v nej prebieha väčšina chem. reakcií.

 

Diéta

 

- strava upravená z liečebných dôvodov.

Dôležitá súčasť liečby pri chorobách je potrebné meniť pomer živín, niektoré látky obmedziť,  zvýšiť alebo vylúčiť.

 

Požiadavky na diétnu stravu :

1, vyhovujúca energetická hodnota

2, biologická hodnota – správny pomer živín, vzhľadom k chorobe

3, bezchybnosť epidemiologického a hygienického hľadiska

4, primeraná chuť a estetická úprava

 

V nemocnici sa používa jednotný diétny systém (zoznam diét) označené číslom alebo pomenovaním. Klasická diéta má presne vymedzené zloženie a indikáciu, diétu ordinuje lekár, za prípravu zodpovedá diétne odd., asistent výživy. Za rozdelenie zodpovedá sestra.

 

Objednávanie a príprava stravy:

 - strava sa objednáva v kuchyni, zmena sa hlási písomne, telefonicky počas dňa

 - z ústavnej kuchyne sa strava expeduje  spôsobmi

a)      starší spôsob prepravy (termoskové nádoby), rozdelenie stravy na odd., tento spôsob je časovo náročný a menej hygienický

b)      podnosový systém (modernejší spôsob prepravy), každý pacient má na podnose meno a číslo diéty, taniere s teplým jedlom sa vložia do obalu, kt. udrží teplo, prípadne sa podnosy vkladajú do kulinára (kontajner). Na OJ sa podnosy roznesú a opäť skladujú do kontajnera, zakaždým sa spočíta počet riadu (zodpovedá ošetrujúci personál)

Strava má byť teplá (60°C), vedie sa evidencia.

 

Zásady podávania stravy:

 

1, v pravidelných časových intervaloch 3-5 – krát denne (druhá večera)

2, pred rozdávaním kontrola diéty, predpísané diéty, prípadne ich obmedzenie

3, ležiaci pacienti – umožníme umyť ruky, zaujať polohu

4, jedlo servírujeme v čistom plášti

5, jedlá dávame do príslušných nádob, dostatočne teplé

6, pripravíme príbor

7, jedlo má byť upravené, množstvo potravy zaznamenané

8, po najedení umožníme vykonať hygienu (zuby, protéza)

 

Podávanie jedla pacientom:

 

1, chodiaci pacienti: stravujú sa v jedálni

2, ležiaci pacienti, ktorým treba pomôcť, ale najedia sa sami: posadíme na posteli, upravíme vankúš, prisunieme stolík

3, ležiaci pacienti, ktorých treba kŕmiť: pacientovi podávame stravu podľa ich schopností

 

Výživa starých, dlhodobo chorých a imobilných:

Straší pacienti majú spomalený metabolizmus, zníženú fyzickú aktivitu, preto potrebujú nižší energetický príjem, aby sa nezvyšovala telesná hmotnosť. Títo pacienti trpia problémami ako strata zubov, zmeny na sliznici ďasien, zubné protézy a znížená produkcia slín, tým dochádza k slabšiemu požutiu potravy. Obmedzený príjem mäsa a surového ovocia, ktorý nahrádzame kašovitou stravou, mletým mäsom, ovocím vo forme šalátov, štiav. Potravu konzumujú v menších dávkach a častejších intervaloch.

Geriatrický a chronický pacienti majú oslabený pocit smädu, týmto pacientom zvyšujeme príjem tekutín (prírodné šťavy, voda – cca 1,5 l denne).

Imobilný pacienti majú znížený metabolizmus a stratu chuti do jedla (strava má byť vysoko energetická, bohatá vlákninu a tuky), zvyšujeme vitamín C.

 

Alternatívne spôsoby kŕmenia: Podáva sa iba tekutá strava

 

 - sondou priamo do žalúdka

 - parenterálne (mimo tráviaci trakt) do žily

 - výživa dojčiat: batoľatá priamo z prsníka matky saním

Strava pre batoľatá sa pripravuje v mliečnej kuchyni, za asistencie diétnej sestry, zdrav sestry a personálu, platia prísne hygienické zásady a pravidelná sterilizácia fliaš, cumlíkov, odmeriek.

Strava väčších detí

je podobná strave dospelým s vyšším obsahom mlieka. U detí od 1 roka začína príjem stravy postupne, kŕmi ich sestra. Strava sa pripravuje vždy čerstvá. Po kŕmení deti necháme odgrgnúť, podávame čaj. Väčšie deti nechávame jesť samostatne, prípadne ich dokŕmime.