Podávanie jedla chorým
Podávanie jedla chorým
Zásady
1) Každý pacient musí dostať naordinovanú diétu
2) Jedlo musí byť teplé a pekne upravené
3) Čisté taniere a príbor
4) Podávať pravidelne
5) Pred manipuláciou s jedlom je treba dôkladné si umyť ruky
Postup
1) Najprv dostanú jedlo chodiaci chorí – jedáleň
2) Ležiaci, kt. sa vedia najesť
3) Pacienti, ktorých treba nakŕmiť
Objednávanie stravy
1) Stravu objednáva vrchná alebo staničná sestra – žiadanka, kt. posiela do ústavnej kuchyne
2) Na ľahšiu orientáciu v diétach sa používa jednotný diétny systém od 0-14, kt. obsahuje základnú diétu a jej zloženie
Preprava stravy
1) Z ústavnej kuchyne v bandaskových nádobách do kuchynky odd., kde stravu rozdeľuje staničná sestra – bandaskový systém
2) Strava prichádza na odd. v uzavretých nerezových kontajneroch, v kt. sú podnosy, na kt. je kartička, na kt. je odd. - klinika, meno pacienta a diéta – tabletový systém