XIV. hodina
14. hodina 14.12.09
ANATÓMIA A FYZIOLÓGIA TRÁVIACEHO SYSTÉMU
Tráviace ústroje zabezpečujú mechanické a chemické spracovanie potravy. Organizmus potrebuje k svojej existencii živiny – stráviteľné zložky potravy. Nestráviteľné zložky potravy sa vylučujú stolicou.
Časti tráviacej rúry:
Ústna dutina – potrava sa zubami rozhryzie a rozmelie, potrava sa premieša so slinami, ktoré sú produkované slinnými žľazami, sliny zvlhčujú potravu a robia ju kĺzkou, sliny obsahujú enzým – ptyalín – ním sa začína trávenie glycidov, rozkladá škrob na maltózu. Jazyk má význam pri posúvaní potravy do hltana, je sídlom chuťových pohárikov, skladá sa z tela a koreňa, na chrbte jazyka je veľké množstvo výbežkov – tzv. jazykových bradaviek
Hltan – je svalovo-väzivová trubica umiestnená pred krčnou chrbticou, má tri časti: nosovú časť, ktorá je spojená s nosovou dutinou, ústnu časť, ktorá je spojená s ústnou dutinou a hltanovú časť, ktorá je spojená s pažerákom
Pažerák – rúrovitý orgán dlhý asi
Žalúdok – vakovitý orgán uložený v brušnej dutine , pažerák je so žalúdkom spojený žalúdkovým vchodom. Prechod žalúdka do tenkého čreva sa nazýva vrátniková časť. Medzi žalúdkovým vchodom a vrátnikom je telo žalúdka. Stena žalúdka je pokrytá sliznicou – jej povrch je rozbrázdený brázdami, v sliznici sú vyústenia rúrkovitých žliazok – tie produkujú žalúdkovú šťavu a hlien.
Žalúdok plní 2 funkcie: mechanickú a chemickú
· Mechanická – svalstvo žalúdka vykonáva pomalé rytmické sťahy, ktorými sa potrava premiešava a drobí. Zriedená a so žalúdkovou šťavou zmiešaná potrava sa nazýva chýmus – takáto potrava sa potom po malých množstvách vstrekuje do dvanástnika
· Chemická - produkcia žalúdkovej šťavy, priemerne sa utvorí asi 1,5 -
· Je to číra bezfarebná silno kyslá tekutina. Žalúdková šťava obsahuje kyselinu chlorovodíkovú, pepsín, chymozín, žalúdkovú lipázu, mucín a 99 % vody:
o Kyselina chlorovodíková – okysľuje obsah žalúdka a spôsobuje napučiavanie bielkovín obsiahnutých v mäse, taktiež usmrcuje choroboplodné zárodky
o Pepsín je enzým štiepiaci bielkoviny na jednoduchšie zlúčeniny
o Mucín – hlien žalúdkových žliazok, chráni sliznicu žalúdka pred natrávením HCL
o Lipáza – štiepi tuky
V sliznici žalúdka sa tvorí aj špecifická bielkovina – vnútorný faktor – umožňuje vstrebávanie vitamínu B 12 z potravy
Tenké črevo - dlhé asi 3-
Hrubé črevo – dlhé asi
Konečník - posledná časť hrubého čreva, končí análnym otvorom