Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


XIV. hodina

9. 1. 2010

14. hodina 14.12.09

 

ANATÓMIA A FYZIOLÓGIA TRÁVIACEHO SYSTÉMU

Tráviace ústroje zabezpečujú mechanické a chemické spracovanie potravy. Organizmus potrebuje k svojej existencii živiny – stráviteľné zložky potravy. Nestráviteľné zložky potravy sa vylučujú stolicou.

Časti tráviacej rúry:

Ústna dutina – potrava sa zubami rozhryzie a rozmelie, potrava sa premieša so slinami, ktoré sú produkované slinnými žľazami, sliny zvlhčujú potravu a robia ju kĺzkou, sliny obsahujú enzým – ptyalín – ním sa začína trávenie glycidov, rozkladá škrob na maltózu. Jazyk má význam pri posúvaní potravy do hltana, je sídlom chuťových pohárikov, skladá sa z tela a koreňa, na chrbte jazyka je veľké množstvo výbežkov – tzv. jazykových bradaviek

Hltan – je svalovo-väzivová trubica umiestnená pred krčnou chrbticou, má tri časti: nosovú časť, ktorá je spojená s nosovou dutinou,  ústnu časť, ktorá je spojená s ústnou dutinou a hltanovú časť, ktorá je spojená s pažerákom

Pažerák – rúrovitý orgán dlhý asi 25 cm, prechádza ním potrava do žalúdka, potrava je v ňom posúvaná peristaltickými pohybmi pažeráka  

Žalúdok – vakovitý orgán uložený v brušnej dutine , pažerák je so žalúdkom spojený žalúdkovým vchodom. Prechod žalúdka do tenkého čreva sa nazýva vrátniková časť. Medzi žalúdkovým vchodom a vrátnikom je telo žalúdka. Stena žalúdka je pokrytá sliznicou – jej povrch je rozbrázdený brázdami, v sliznici sú vyústenia rúrkovitých žliazok – tie produkujú žalúdkovú šťavu  a hlien.
Žalúdok plní 2 funkcie: mechanickú a chemickú

·        Mechanická – svalstvo žalúdka vykonáva pomalé rytmické sťahy, ktorými sa potrava premiešava a drobí. Zriedená a so žalúdkovou šťavou zmiešaná potrava  sa nazýva chýmus – takáto potrava sa potom po malých množstvách vstrekuje do dvanástnika

·        Chemická -  produkcia žalúdkovej šťavy, priemerne sa utvorí asi 1,5 - 2 l za 24 hodín

·        Je to číra bezfarebná silno kyslá tekutina. Žalúdková šťava obsahuje kyselinu chlorovodíkovú, pepsín, chymozín, žalúdkovú lipázu, mucín a 99 % vody:

o       Kyselina chlorovodíková – okysľuje obsah žalúdka a spôsobuje napučiavanie bielkovín obsiahnutých v mäse, taktiež usmrcuje choroboplodné zárodky

o       Pepsín je enzým štiepiaci bielkoviny na jednoduchšie zlúčeniny

o       Mucín – hlien žalúdkových žliazok, chráni sliznicu žalúdka pred natrávením HCL

o       Lipáza – štiepi tuky
V sliznici žalúdka sa tvorí aj špecifická bielkovina – vnútorný faktor – umožňuje vstrebávanie vitamínu B 12 z potravy

Tenké črevo -  dlhé asi 3-5 m, začína dvanástnikom – do jeho zostupnej časti ústia spolu žlčovod a vývod podžalúdkovej žľazy. Ďalšiu časť tenkého čreva tvorí lačník uložený viac v ľavej hornej časti brušnej dutiny. Tretiu časť tenkého čreva tvorí bedrovník -  je kratší, uložený je viac v pravej dolnej časti brušnej dutiny, vyúsťuje do hrubého čreva. Vnútorný povrch tenkého čreva zväčšujú výbežky – črevné klky – cez sliznicu dochádza k odovzdávaniu živín do krvi. Trávenie pankreatickou šťavou a žlčou prebieha v tenkom čreve. Pankreatická šťava obsahuje enzýmy- zabezpečujú štiepenie bielkovín, tukov a cukrov. Žlč zabezpečuje trávenie tukov.

Hrubé črevo – dlhé asi 1,5 m, začína v pravej bedrovej jame slepým črevom – pripojený je k nemu červovitý prívesok. Potom hrubé črevo pokračuje vzostupnou časťou, priečnou a zostupnou časťou do ľavej bedrovej jamy, nasleduje esovitá časť hrubého čreva a konečník. V hrubom čreve sa obsah mieša pohybmi čreva, dochádza tu k vstrebávaniu vody a obsah sa zahusťuje.

Konečník -  posledná časť hrubého čreva, končí análnym otvorom

 
Reklama