Choď na obsah Choď na menu
 


XV. hodina

11. 1. 2010

 15. hodina 21.12.2009

 

CHOROBY ŽALÚDKA, DVANÁSTNIKA, TENKÉHO A HRUBÉHO ČREVA

Vredová choroba žalúdka a dvanástnika

Vred vzniká natrávením sliznice alebo hlbších vrstiev steny žalúdka / dvanástnika žalúdočnou šťavou, nevyhnutnou podmienkou je prítomnosť žalúdočnej kyseliny

Vred môže byť povrchový alebo hĺbkový, môže aj prederaviť stenu a obsah žalúdka sa dostane do brušnej dutiny a spôsobí zápal pobrušnice

Vred môže poškodiť aj cievu a spôsobiť krvácanie

Prejavy: bolesť často pálčivého tlakového charakteru, zhoršuje sa po fyzickej a duševnej námahe, pri fajčení, po požití alkoholu, typické sú pálenie záhy, grcanie, plynatosť, zápcha, slabosť

Žalúdkový vred- bolesť sa zjavuje pol až 2 hodiny po najedení a trvá asi 2-3 hodiny v oblasti žalúdka, po vyvracaní jedla nastane úľava

Dvanástnikový vred – bolesť sa zjavuje nalačno, často v noci, napravo od pupka, ustupuje po najedení

Krvácanie z vredu sa prejaví: závrat, nevoľnosť, vracanie usadeniny ako čierna káva, stolica je čierna smolovitá – meléna

Niekedy je krvácanie malé- skryté – potvrdí sa len chemickým vyšetrením stolice

Prederavenie steny vredom sa prejaví bolesťou v celom bruchu, napnutou brušnou stenou a šokom – liečba je chirurgická

Vyšetrenia: RTG žalúdka, endoskopické vyšetrenie žalúdka a dvanástnika

Liečba: odstránenie dráždivých podnetov, potlačenie vylučovania žalúdočnej kyseliny a tlmí sa aj hybnosť žalúdka liekmi

Chorý musí dodržiavať diétu, jedenie v malých dávkach a častejšie,

vynechať kávu, alkohol, fajčenie, jedlá, ktoré zvyšujú produkciu žalúdočnej kyseliny

dôležitá je duševná vyrovnanosť, pitie zásaditých minerálnych vôd

žalúdkový katar – zápal sliznice žalúdka

akútna – náhla forma – vyvoláva ho nevhodná potrava, lieky, alkohol, otravy

prejavuje sa bolesťami v nadbruší, grganím, pocitom nafúknutia, vracaním, hnačkami, zvýšenou telesnou teplotou a slabosťou

chronická forma – vyvolávať ju môžu korenisté jedlá, prejedanie sa, alkohol, káva, fajčenie

prejavuje sa nechutenstvom, pálením záhy, grganím, vracaním nalačno a hnačkami

D i e t n y  r e ž i m sa prispôsobuje aktuálnemu stavu pacienta. Zo stravy je v každom prípade až do ústupu ťažkostí vhodné vynechať potraviny a požívatiny, ktoré dráždia aj sliznicu žalúdka zdravého človeka (alkohol, čierna káva, nikotín a pod.) Strava má byť spočiatku šetriaca (varené zemiaky, zeleninové polievky, dostatok tekutín, najlepšia je čistá voda, prípadne čaj, ale nie silný).
L i e k y používané pri liečbe zápalov žalúdka - sú prípravky protizápalové (antibiotiká), prípravky na viazanie (tzv. antacidá) alebo zníženie tvorby žalúdkovej kyseliny (famotidín, omeprazol a pod.). 

prudký črevný katar – enteritída

hnačkovité ochorenie, kt. vzniká ako prejav podráždenia až zápalu tenkého čreva

prejavy: hnačky, bolesti brucha, pri veľkých stratách vody a elektrolytov hnačkami aj celková schvátenosť a dehydratácia organizmu

stolica je riedka a vodnatá

príčina: nevhodné jedlo, infekčný zápal čreva, ktorý môžu spôsobiť salmonely a iné, v tom prípade sa príznaky objavia 12 – 24 hodín po požití infikovanej potravy a prítomná je aj horúčka

liečba: závisí od príčiny, ak sa požila škodlivina, ktorá spôsobila zápal – musí sa vypláchnuť žalúdok a podávajú sa preháňadlá

pri infekčnom zápale – antibiotiká, sulfonamidy

diéta má byť šetriaca, začína sa hladovkou pri dostatočnom príjme tekutín

pri ťažkom priebehu sa dobre osvedčujú črevné dezificienciá – endiaron

dôležitý je dostatočný pitný režim

vredový zápal hrubého čreva – ulcerózna kolitída

ochorenie sa prejavuje prekrvením a opuchom sliznice hrubého čreva a konečníka, čo spôsobuje ľahké krvácanie, niekedy sa pripojí infekcia následkom čoho vznikajú hnisavé vredy – tie môžu prenikať do hĺbky a môžu prederaviť stenu čreva – zápal pobrušnice

ľahšia forma postihuje len konečník – riedka stolica a prímes krvavého hlienu v stolici

ťažšia forma postihuje väčšiu časť hrubého čreva – časté riedke stolice, v stolici je prímes hlienu, krvi a hnisu, zvýšené telesné teploty

 liečba: pozostáva z dodržiavania dietneho a tzv. protistresového režimu, pravidelného užívania špeciálnych protizápalových a podporných liekov. V ťažkých prípadoch, najmä ak hrozí prederavenie čreva je niekedy potrebný urgentný chirurgický zákrok.

Pri hnačke je treba potraviny s obsahom nestráviteľných zvyškov teda vlákniny (celozrnné pečivo, čierny chlieb, strukoviny, ovocie so šupkou) vylúčiť,

Zápal slepého čreva

Vyvolávateľom sú často mikróby, prejavuje sa bolesťami v pravom podbruší, vracaním, zvýšenou teplotou, zrýchleným pulzom, slabosťou

Menej prudké zápaly sa liečia šetriacou diétou, podávaním ATB, prikladaním ľadu na brucho

Prudké zápaly – chirurgická liečba

Črevná nepriechodnosť – ileus

 Pohyb črevného obsahu sa môže úplne zastaviť alebo ide o čiastočný ileus

Príčinou môže byť: priškrtenie črevnej kľučky pri prietrži, prekážkou môže byť aj nádor, funkčné poruchy – časť čreva ochrnie
Prejavy: kŕčovitá bolesť, vracanie (zvratky páchnu po stolici), zástava stolice a plynov, nevoľnosť

Liečba závisí od príčiny, je chirurgická